Witam, trochę sobie odpuściłem lekcje,a na poniedzialek mam zadanko do zrobienia bardzo ważne lecz nie wiem jak to zrobic.
Gdyby ktoś miał czas i chęci pomoc, byłbym wdzięczny.
Zadanie brzmi:
Wielkość konsumpcji wynosi 220, inwestycji brutto -30, wydatków rządowych - 70, a deficyt budżetowy równa się 10.
Oblicz PKB
Witamy na n00bs.pl - Sieć serwerów counter strike
Zarejestruj się, aby uzyskać dostęp do wszystkich funkcji naszego forum. Gdy już się zarejestrujesz i zalogujesz będziesz mógł tworzyć nowe tematy, pisać posty, otrzymywać reputację od innych użytkowników oraz będziesz mógł również korzystać z prywatnych wiadomości, aktualizacji statusu i wiele więcej. Jeżeli posiadasz już konto, zaloguj się, klikając tu - a jeśli jesteś nowym użytkownikiem stwórz swoje własne konto!
Zarejestruj się, aby uzyskać dostęp do wszystkich funkcji naszego forum. Gdy już się zarejestrujesz i zalogujesz będziesz mógł tworzyć nowe tematy, pisać posty, otrzymywać reputację od innych użytkowników oraz będziesz mógł również korzystać z prywatnych wiadomości, aktualizacji statusu i wiele więcej. Jeżeli posiadasz już konto, zaloguj się, klikając tu - a jeśli jesteś nowym użytkownikiem stwórz swoje własne konto!
Wzrost gospodarczy
Rozpoczęty przez
Teeq
, 01 gru 2012 17:53
Napisano 01 grudzień 2012 - 20:34
PKB = C+I+G (C=konsumpcja, I=inwestycje krajowe, G=wydatki rzadu)
więc PKB = 320.
prawdopodobnie nalezy od tego odjąć deficyt więc PKB zostanie na poziomie 310. Aczkolwiek godzik zapewne mnie poprawi
I believe, whatever doesn't kill you simply makes you... stranger
Większość ludzi, póki ma zamknięte usta, nie sprawia wrażenia głupków
Napisano 02 grudzień 2012 - 12:36
Zbyt dokładnie nie pamiętam (7 lat temu chyba liczyłem ostatnio PKB), ale znalazłem bardziej rozbudowany wzór:
Generalnie to jest dług, czyli powinno się go odjąć od całości, co daje wartość, którą evi wyliczył, tj. 320 - 10 = 310.
EDIT: o patrz, nie spojrzałem, że już to odjąłeś tam to chyba będzie ta prawidłowa wersja, nie mam już niestety książek z ekonomii, bo wyrzuciłem je 2 m-ce temu
Czyli z tego mi wynika, że deficyt budżetowy powinien się wliczać do PKB, ale do końca nie wiem czy na plus, czy na minusPKB = konsumpcja + inwestycje + wydatki rządowe + eksport - import + zmiana stanu zapasów
Generalnie to jest dług, czyli powinno się go odjąć od całości, co daje wartość, którą evi wyliczył, tj. 320 - 10 = 310.
EDIT: o patrz, nie spojrzałem, że już to odjąłeś tam to chyba będzie ta prawidłowa wersja, nie mam już niestety książek z ekonomii, bo wyrzuciłem je 2 m-ce temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych