Wygrzebane ze starych śmieci amxxowych..
Wielu z nas dobrze zna się na rzeczy, jeśli chodzi o amxx, wgrywanie pluginów, robienie ich i tym podobne. Dla jednych to rzecz łatwa, zaś dla drugich czarna magia. W tym krótkim poradniku postaram się rozjaśnić niewiedzącym ich domniemania dotyczące magii amxx.

Zacznijmy od tego co to w ogóle jest plugin ?
Plugin - Że tak to ujmę, dodatek na nasz serwer, który ma na celu ułatwienie i umilenie graczom chwil, które spędzają na serwerze. Rodzai pluginów jest MASA, od treści, po muzyczne, a nawet mody z innych gier komputerowych (Call Of Duty, Battlefield).
Skąd pobrać plugin ?
Źródeł downloadu owych "plugów" jest praktycznie tak samo dużo jak samych nich. Różne portale tematyczne, sieci serwerów Counter Strike i wiele wiele innych. Wystarczy wpisać w wujku google nazwę pluginu, bądź odpowiednie frazy dot. niego i zaprawdę powiadam wam, że coś się znajdzie.

Teraz rzecz główna, jak wgrać plugin ?
Hmm. Dajmy na to plugin wyświetlający reklamy, czy też porady na serwerze ? Coś aka to:

Nic trudnego ! Uproszczę sprawę, bo zdradzę nazwę tego pluginu. Zwie się ad_manager.amxx. Jego 1 fraza pochodzi od słowa "adverts", co znaczy reklamować. Manager, czyli zarządca, dowódca, kierownik, jak kto odbiera, tak ma

A tu download jakby ktoś chciał: Klik
No, ściągnęliśmy. Czas zacząć działać coś w stronę by ten plugin wprowadzić w życie serwera.
Zakładam, że początkujący, zajmujący się serwerami mają pojęcie o total commander, czy Fille Zilla itp. i o tym jak się obsługiwać owymi programami. Załóżmy, że po ściągnięciu pluginu wypakowaliśmy go na pulpit i chcemy go wgrać. Pierw przykład na tym pluginie, potem wyciągniemy odpowiednie wnioski.

plik ad_manager.amxx wgrywamy do
plik ad_manager.amxx wgrywamy do
plik advertisements.ini wgrywamy do
do plugins.ini dopisujemy na końcu nazwę pluginu czyli ad_manager.amxx
Restartujemy serwer, lub zmieniamy mapę i gotowe !
W advertisements.ini jest wytłumaczone jak prawidłowo zapisać reklamę, by wyświetlała się na serwerze
![:]](https://n00bs.pl/public/style_emoticons/default/splash2.gif)
Wniosek:
Pliki o formacie *.amxx zawsze wgrywamy do folderu plugins.
Pliki o formacie *.sma praktycznie zawsze wgrywamy do folderu scriptings.
Pliki o formacie *.ini wgrywamy do folderu configs.
Pliki o formacie *.txt wgrywamy do folderu lang znajdującego się w katalogu data.
Pliki o formacie *.so wgrywamy do folderu modules.
Zaś pliki o formatach *.spr wgrywamy do katalogu sprites.
Modele, czyli pliki z końcówką *.mdl wgrywamy do folderu models, znajdującego się w katalogu cstrike.
Piosenki, czyli pliki o formatach *.mp3, *.wav wgrywamy do katalogu sound.
Pamiętajmy również, że po zainstalowaniu danego pluginu MUSIMY wpisać jego nazwę w plugins.ini !
Być może nie podałam wszystkich formatów, mile widziane poprawki mnie, lecz podałam konkretne informacje jak wgrać najprostszy plugin.

Mam nadzieję, że ten poradnik przyda się wielu niedowiarkom.
Pozdrawiam, Kazia.