Witam! jest to temat poswiecony roznego rodzaju cwiczeniom silowym. Na silce, w domu, na powietrzu , wszędzie!
Chcialbym zachecic wszystkich do uprawiania tego sportu oraz podzielic sie z wami moimi przemysleniami, spostrzezeniami i doswiadczeniami. Jednak zaznaczam ze jest to sport dla wytrwalych i efekty nie sa od razu widoczne. Ale naprawde warto na nie czekac i potem miec satysfakcje! Wg mnie najwazniejszy w tym wszystkim jest cel. Moze to byc np. chęć bycia koksem lub chęć imponowania dziewczynom fajną klatą na basenie lub po prostu bycie w formie, zrzucenie paru kg lub przybranie masy mięśniowej co tam każdy sobie wymyśli. Rownie wazna co cel jest oczywiscie motywacja zeby osiagnąc swoj cel , ktorą jest czasem naprawde bardzo ciezko w sobie znalezc (wiem po sobie) ale rowniez wiedza o tym co ma sie zamiar robic czyli proponuje poczytac jakies ksiazki o tej tematyce lub odwiedzic fora internetowe. Polecam www.sfd.pl oraz www.kfd.pl z pewnością znajdziecie tam odpowiedzi na wszystkie nurtujące was pytania. Sposob odzywiania jest podstawą , jezeli mamy obrany za cel np. przybranie na masie lub chcemy schudnąc ale o tym mozecie sobie poczytac na wymienionych przeze mnie forach. Nie jestem jakims specem ,trenerem ale mam za sobą ok 1,5 roku cwiczen i troche wiem takze chetnie odpowiem na pytania. Obecnie nie cwiczylem przez ok 3 miesiace. Bylo to spowodowane brakiem czasu ale teraz wracam do gry! Rozpoczynam trening ogólnorozwojowy, ktory jest najlepszy na poczatek przygody z kulturystyką lub na powrot po przerwie bo cwiczymy nim cale cialo na jednym sesji. mam zamiar go robic 3 razy w tygodniu. Rozpisze przebieg treningu zebyscie sobie rozkminili jak to wygladalo :
* rozgrzewka : 5min na rowerku, troche sklonów, wymachow różnego rodzaju, przysiadów etc. + rozciąganie ale nie dlugo tylko po 3 sek na scięgno.
1. PRZYSIAD NA 1 NODZE .12 powt. na noge
2. PODCIAGANIE NA DRĄŻKU PODCHWYTEM .8 powt.
3. POMPKI NA HANTLACH .15 powt.
4. WSPIĘCIA NA PALCE .25 powt.
5. WYCISKANIE SZTANGI Z PRZED GŁOWY .10 powt.
6. SUPINACJA HANTLEM BICEPS .10 powt. na rękę
7. WYCISKANIE HANTLA ZZA GŁOWY .10 powt. na rękę
8. UGINANIE NADGARSTKÓW ZE SZTANGĄ PODCHWYTEM .15 powt.
9. PRZYCIĄGANIE KOLAN DO KLATY WISZĄC NA DRĄŻKU . 20 powt.
przerwy miedzy cwiczeniami robilem po 2 - 2,5 min ze stoperem. caly trening zajal mi 45 minut. Byl bardzo lajtowy i praktycznie sie nie zmeczylem takze mysle ze kazdy moze sprobowac zrobic cos podobnego na chacie i nie umrze. Ok to by bylo na tyle na dzisiaj. Bede systematycznie dopisywac nowe posty tak zeby kazdy mogl zobaczyc "z czym to sie je" Jezeli macie troche wolnego czasu to spokojnie mozecie sprobowac i zachecam kazdego do tego!
P.S Chcialbym zeby ten temat wygladal ladnie i przejrzyscie takze osoby ktore nie maja nic "normalnego" do powiedzenia albo zwyczajnie ich to nie interesuje o powstrzymanie sie od spamu albo robienie offtopów. Z gory dziekuje.